header

Dijous, 10 setembre 2015 11:11

Sant Cugat, capital catalana de la poesia del 18 al 25 d’octubre. Festival nacional de poesia

Escrit per 

El Festival nacional de poesia arriba a la seva 15a edicióamb una programació plena de recitals, concerts, lectures guiades, conferències i presentacions de llibres. Enguany no hi haurà un únic poeta d’honor, sinó que s’homenatjarà els 228 poetes que han participat en les catorze edicions anteriors.

L’espectacle inaugural, que obrirà el festival el diumenge 18 a les 12:30 hores al Teatre-Auditori, és un viatge per la poesia catalana de tots els temps dirigit per la poeta, actriu i dramaturga Estel Solé. El dijous 22 a les 21 hores al Teatre-Auditori, tindrà lloc la Nit de Poesia, la vetllada més emblemàtica del Festival, que enguany dirigeix Àngels Gregori. L’homenatge a Montserrat Abelló, que es farà el diumenge 25 al migdia al Celler Modernista, clourà el festival i donarà pas a la resta d’activitats programades que s’allargaran fins el 21 de desembre.

Aquest festival s'encetava amb les primeres edicions de la «Nit de poesia» a Sant Cugat els anys 1998, 1999 i 2000. Des de llavors un total de 228 poetes han participat en les activitats, espectacles poètics i recitals d’aquest Festival, que amb l’edició d’enguany seran 245. La programació d’enguany celebra la poesia en tota la seva força, tant la poesia del present com la poesia del passat. Per això es faran sentits i merescuts homenatges a poetes molt vinculats al Festival que ens han deixat, com Montserrat Abelló i Francesc Garriga, però també a poetes dels quals commemorem aniversaris, com és el cas d'Ovidi Montllor, en el vintè aniversari de la seva mort, o David Sanahuja, en el centenari del seu naixement, entre d'altres.

Estel Solé i Àngels Gregori són les encarregades de donar el tret de sortida i de la «Nit de poesia» (dijous 22 d’octubre), respectivament. D'alguna manera representen, per les seves respectives trajectòries professionals, la voluntat d'unir modernitat amb tradició, creativitat i internacionalitat en la difusió original i innovadora de la literatura catalana. Per això comptarem amb veus joves i amb veus consolidades, afavorint un diàleg intergeneracional com el que la Montserrat Abelló i el Francesc Garriga van practicar. Però també un diàleg entre territoris i accents de la llengua catalana. I un diàleg interartístic en què la música, l’art i la fotografia, com podrà veure’s en diverses exposicions, també hi tenen un paper destacat.

Com ens diu Joan Vergés, homenatjat en l’edició de l’any passat, quan reivindica la música com a vehicle que ajuda a fer conèixer i a recordar la poesia: «el dolor dura per sempre si es fa cançó». Per això enguany gaudirem d'espectacles musicals entre els quals l’actuació de Maria del Mar Bonet a la «Nit de poesia». Però també Meritxell Gené cantarà de Blai Bonet i Màrius Torres a Maria-Mercè Marçal i Concepció G. Maluquer. Guiem Soldevila i Montse Castellà trenaran accents i versos de Ponç Pons a Zoraida Burgos. Borja Penalba i Francesc Anyó homenatjaran Vicent Andrés Estellés i Mercè Sampietro, Llúcia Vives i Eduard Iniesta, evocaran l'Ovidi. Finalment Mirna Vilasís i Xavi Múrcia cantaran Montserrat Abelló.

El cartell promocional del Festival d’aquest any és de la dissenyadora Paula Bonet. 

Llegit 1383 vegades Darrera modificació el Divendres, 30 octubre 2015 10:33

Mitjà

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar