header

Dimecres, 21 octubre 2015 14:39

Àngels Gregori: “M'agrada concebre com un espectacle de masses un fet tan íntim com és la lectura de poesia”. Festival nacional de poesia

Escrit per 

Per primera vegada, la Institució de les Lletres Catalanes i l’Ajuntament de Sant Cugat van convocar un concurs públic per obrir l'organització de la Nit de poesia a poetes i gestors culturals per tal de renovar i ampliar les propostes artístiques. La proposta d’Àngels Gregori va resultar la guanyadora. Una proposta que fusiona la paraula dita i la música, i que comptarà amb els poetes Mireia Calafell, Manuel Forcano, Sònia Moll, Josep Piera, Lluís Solà, Josep Maria Sala Valldaura i Antònia Vicens. La producció escènica i musical és de Xavi Lloses. L’espectacle culminarà amb la intervenció de Maria del Mar Bonet que interpretarà poemes musicats acompanyada del guitarrista Borja Penalba. Serà aquest dijous 22 d’octubre, a les 21 hores, al Teatre-Auditori Sala Cabaret i l'entrada té un preu de 6 euros. També podreu seguir la Nit de poesia en streaming a través del portal de les Lletres Catalanes (llegiu la notícia). Parlem amb Àngels Gregori sobre aquest espectacle i sobre la situació de la poesia catalana.

Què creus que va agradar al jurat de la teva proposta per la Nit de poesia?

Imagine que la concepció de tot plegat. La meva idea a l'hora de dissenyar un acte literari sempre parteix d'entendre'l com un gran espectacle, on la poesia, evidentment, és protagonista, però alhora s'enriqueix d'altres llenguatges. En la meva proposta hi havia una mostra representativa d'autors catalans importants, un acompanyament musical d'alçada, com és el compositor i pianista Xavi Lloses i una presència que ja parla per si sola, Maria del Mar Bonet. A mi sempre m'ha agradat concebre com un espectacle de masses un fet tan íntim com és la lectura de poesia, i com més elements hi juguen per captar futurs lectors, millor. Els lectors que no es conquereixen a les aules s'han de guanyar al carrer.

Explica'ns més detalls de què podrem veure a l’espectacle.

L'acte tindrà lloc en un dels auditoris més grans de Catalunya, i a sobre el disseny de la platea és diferent de l'habitual; serà una mena de Moulin Rouge. Tindrem un petit tast de l'obra de set poetes. El Xavi Lloses s'encarregarà de la música i de l'espai sonor. Fa uns mesos ja vaig fer amb ell un espectacle amb Julie Christie a la Pedrera i el dijous tindrà tota la llibertat per fer el que vulgui. I tindrem un tancament musical digne de celebració de quinze anys de poesia a Sant Cugat. A més, Maria del Mar Bonet -acompanyada del guitarrista Borja Penalba-, a part d'haver musicat magistralment una gran quantitat dels nostres poetes, és una gran lectora de poesia. També cal dir que per qui vulgui i no pugui desplaçar-se fins a Sant Cugat, emetrem des del portal de la Institució l'acte en streaming, perquè pugui arribar a tothom.

Hi participen tant poetes consagrats com poetes joves…

Sí! Intente tenir en compte allò que deia Foix: "M'exalta el nou i m'enamora el vell". Al costat de noms cabdals, plenament consolidats i amb una gran trajectòria poètica al darrere, com Lluís Solà, Josep Maria Sala Valldaura, Josep Piera o Manuel Forcano, hi haurà també joves poetes, com Mireia Calafell o Sònia Moll, poetes amb dos o tres llibres publicats però que ja estan escrivint el present de la nostra poesia. I al costat d'aquests noms, hi ha un cas excepcional, el de l'Antònia Vicens, una de les novel·listes essencials de la generació dels setanta que, des de fa pocs anys fins avui, ha lliurat tres llibres de poemes excel·lents.  

Quan tenies dinou anys vas crear El Festival Internacional de Poesia d'Oliva, i des d'aleshores n’ets la directora. També has escrit la tesina Els festivals de poesia com a mitjà de difusió. Explica’ns com veus els festivals de poesia al nostre país.

N'hi ha molts i això no només demostra la bona vitalitat de la nostra poesia, sinó la recepció i l'acceptació que se'n té. Pensem en Barcelona Poesia, el seu festival és dels més antics d'Europa! Hi ha una sèrie de festivals com puguin ser aquest, la Festa de la Poesia de Sitges, la Poefesta d'Oliva, el Tocats de Lletra de Manresa, el Festival de poesia la Mediterrània de Palma de Mallorca, el Poesia i + de Caldes, que són alguns dels més importants, ambiciosos i consolidats. Però al costat d'aquests també hi ha un munt de propostes que tenen una continuïtat i una fidelitat sorprenent, com és el cas, per exemple, de l'Horiginal.

De vegades trobe a faltar una visió més internacional en els festivals que tenim aquí. Convidar algun poeta estranger ha de ser, per nosaltres, una oportunitat: la millor manera per fer conèixer la nostra poesia arreu. Alguns cops trobe a faltar això, més projecció. Però en general, ja voldria qualsevol literatura tenir els festivals, els cicles i les trobades poètiques que tenim.

Cinc poemaris, cinc premis. El Premi Amadeu Oller 2003; el Premi Ausiàs March de Poesia de Gandia 2007; el Premi Alfons el Magnànim València de Poesia 2010; el Premi poesia Manel Garcia Grau 2011, i el Premi de poesia dels Jocs Florals de Barcelona 2013. Què ha representat per tu guanyar els Premis? Quin paper creus que juguen actualment els premis en la poesia catalana?

Quan ets jove i desconeguda els premis són la millor -o l'única- via per poder publicar, encara que en els últims anys la situació de tot plegat està fent que les coses canviïn completament: les petites editorials aposten cada cop més per gent jove i els poetes consagrats sovint s'han de veure abocats a presentar-se a un premi si volen publicar un llibre en una editorial amb una circulació, diguem-ne, comercial. El sentit i la funció dels premis, a casa nostra, està canviant. De tota manera, encara que la gran quantitat de premis que tenim i la quantitat d'originals que es presenten és una mostra del suport per part de les institucions i de la bona salut de la nostra literatura, a parer meu és una xifra excessiva...

La poesia catalana passa per un bon moment?

Totalment. Si som el que som, i hem arribat fins on hem arribat, és gràcies als nostres poetes: al passat, al present i al futur que ja s'intueix. Som un país, sobretot, de poetes. Seria difícil que no hi hagués una bona continuïtat amb tot el que tenim al darrere...

 

Amb motiu del 15è aniversari del Festival, el digital de cultura Núvol i la Institució de les Lletres Catalanes us ofereixen l’e-book Nit de poesia, on trobareu els poemes de Mireia Calafell, Manuel Forcano, Sònia Moll, Josep Piera, Lluís Solà, Josep Maria Sala Valladaura i Antònia VicensUs el podeu descarregar després de la Nit de poesia i de franc a: nuvol.com/ebooks.

Més informació del Festival nacional de poesiaaquí.

Llegit 884 vegades Darrera modificació el Dijous, 22 octubre 2015 09:33

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar