header

Dijous, 08 octubre 2015 17:38

El Festival nacional de poesia acollirà, per primera vegada, un Slam

Escrit per 

Serà la primera vegada que el Festival nacional de poesia proposi una competició poètica. Els participants a l’Slam Sant Cugat tindran, com a màxim, tres minuts per dir, preferentment de memòria, un poema o text propi en català. El públic assistent serà qui decideixi el guanyador d’aquesta competició. Es farà el dissabte 17 d’octubre, a les 21.30h, a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater.

En parlem amb Laia Claver-Nadal, l’encarregada de coordinar l’Slam Sant Cugat.

Què trobarem si venim a l’Slam?

Si veniu com a públic a l’Slam us trobareu a diversos poetes amb ganes de jugar amb les paraules, l’espai i la veu i amb la intenció que passeu una molt bona estona amb el recitat de la seva poesia. Us trobareu també que haureu de participar. Al contrari de molts recitals de poesia, els Slams necessiten la participació activa del públic, en aquest cas, vosaltres sereu el jurat que decidirà qui és el guanyador del joc.

Hi ha qui ha definit els Slams com a competicions poètiques, fins i tot hi ha qui els ha definit com a combats, a mi m’agrada més definir-los com un joc, un joc poètic on la poesia passa a ser un acte social i vivencial, i on el més important no és qui guanya sinó passar una bona estona gaudint de la poesia rodejat de persones amb qui compartir el moment.

Si esteu pensant a venir com a “slammers” (nom donat als participants dels slams) el que trobareu és una bona plataforma per difondre la vostra obra i una oportunitat de fer xarxa i conèixer altres poetes tot jugant damunt l’escena. Que no us faci por si no hi esteu habituats, sempre hi ha d’haver una primera vegada!

L’Slam es defineix com a 50% interpretació i 50% poesia. Hi ha algun altre element que hàgim de tenir en compte si volem ser bons slammers?

El més important de tot, és gaudir del que estàs fent i tenir molt clar que això és només un joc.

Els Slams estan de moda. Aconsegueixen realment arribar a nou públic poc acostumat a la poesia?

Sí, de fet conec molta gent que s’ha aficionat a la poesia, no només oral sinó també escrita, després d’haver estat de públic en algun slam.

En la poesia oral i escènica el rapsode afegeix expressivitat a la paraula amb la modulació de la veu o amb el moviment del cos; permetent així acostar la seva obra al públic des d’una vessant més emotiva i sensorial. Això, lligat al fet que en els slams el públic ha d’interactuar amb el poeta i posicionar-se davant del text, fa que el públic s’allunyi del clixé de la poesia com quelcom avorrit i elitista i l’estimula a seguir coneixent-la i gaudint-la.

Així doncs, la poesia, millor oral que llegida en solitud?

No, no hi ha millor ni pitjor. Cada món té els seus punts forts i els seus punts febles. La poesia oral és més “a flor de pell”, t’arriba també per la vista i l’oïda i això fa que l’experiència poètica entri en una esfera més sensitiva. Per altra banda, quan l’autor la posa en escena n’està, en certa manera, tancant o acotant la lliure interpretació. La poesia escrita, en canvi, ens permet rellegir i reinterpretar, ens dóna la llibertat d’aproximar-nos al text sense més filtre que el nostre propi, la qual cosa també és fantàstica. Jo diria que la poesia llegida és molt més reflexiva, íntima i fins i tot lliure, però la poesia oral, pel seu caràcter social, pot arribar a molta més gent, potser no tan avesada a la lectura.  Amb quina de les dues em quedo? Amb totes per descomptat! Són les dues cares d’una mateixa moneda.

Per participar a l'Slam Sant Cugat, cal inscriure’s abans del 15 d’octubre a l’adreça electrònica Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. indicant el nom i el telèfon.

Més informació del Festival nacional de poesia, aquí

Llegit 947 vegades Darrera modificació el Divendres, 30 octubre 2015 11:22

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar