header

Dijous, 08 octubre 2015 17:04

Toni Moreno: “Els poemes de Francesc Garriga són la fotografia perfecta”. Festival nacional de poesia

Escrit per 

“Enquadrant paraules” és una exposició que fusiona fotografia i poesia. El fotògraf Toni Moreno ha creat un recull d'imatges a partir de versos del poeta Francesc Garriga que es podran veure del 13 al 31 d’octubre a la Biblioteca de Volpelleres Miquel Batllori de Sant Cugat, en el marc del Festival nacional de poesia. L'exposició ha estat produïda per l'Espai Betúlia - Ajuntament de Badalona. Hi ha prevista una visita guiada de l'exposició amb el fotògraf el dissabte 24 d'octubre, a les 12h del migdia. 

Parlem amb Toni Moreno sobre l’exposició i sobre el poeta sabadellenc.

Com són els poemes de Francesc Garriga vistos per un fotògraf?

Per a mi els poemes de Garriga sempre han estat la fotografia perfecta, una fotografia que s'amplia i que canvia. Cada cop que torno a rellegir un dels seus poemes, hi trobo noves lectures, noves fotografies. El Garriga em deia que havia sabut transformar els seus poemes en formes i colors

.

Què has enquadrat per posar imatges als versos de Francesc Garriga? Explica’ns què trobarem a l’exposició.

Erosions, taques, rovellats, esquerdes, reflexos, colors... imatges que un cop tretes del seu context poden funcionar per elles mateixes com a obra d'art, imatges enquadrades a l'hora de fer la fotografia, sense cap tipus de manipulació posterior més que la inclusió dels textos del Garriga.

 Al catàleg del 15è Festival nacional de poesia a Sant Cugat, he llegit aquest escrit sobre l'exposició "Enquadrant paraules" que per a mi la descriu a la perfecció: "La mirada del fotògraf ha buscat -i trobat- en la realitat quotidiana que ens envolta, racons de complicitat -insospitats i exactes- amb la paraula del poeta".

Quina fotografia t’ha costat més i quina menys per evocar els poemes de Garriga?

Hi ha fotografies fetes a partir del poema, d'altres que ja tenia fetes i que he adaptat al poema, i fins i tot, hi ha algun poema fet expressament pel Garriga a partir de la fotografia, però la veritat és que no he tingut cap dificultat a l'hora d’evocar en fotografies la seva poesia.

A Francesc Garriga no només li has dedicat aquesta exposició, també ets l'autor del documental "Francesc Garriga, una ombra al sol". Què té d'especial el poeta?

Sempre he estat lector de poesia i un dia vaig trobar un dels seus poemaris. Jo desconeixia qui era aquell poeta que es deia Francesc Garriga, però el poemari em va captivar i l'enamorament va ser immediat. A partir d'aquí, vaig fer recerca de la seva obra fins a aconseguir gairebé tots els seus llibres.
 Passat un temps, el vaig voler conèixer i li vaig proposar el projecte "Enquadrant paraules", ell hi va estar encantat. A partir d'aquí, van venir moltes trobades i molts correus electrònics.

 Tantes trobades que a part del poeta vaig conèixer a l'home, un home excepcional que em va obrir la porta de la seva vida, aquesta porta em va dur a fer el documental "Una ombra al sol", i ara ho he pogut complementar amb l'edició d'un doble CD "Tot era pecat", una entrevista de veu a Garriga, on repassa, idees, vivències i pensaments.

 

Més informació del Festival nacional de poesia, aquí.

 

garriga ret

 Fotografia de Toni Moreno

Llegit 1320 vegades Darrera modificació el Divendres, 30 octubre 2015 11:00

Escriure un comentari


Codi de seguretat
Actualitzar